Cara Mohon Transit Visa Road Trip Qatar ke Jordan

Cara Mohon Transit Visa Road Trip Qatar ke Jordan

306
0
SHARE

Balik dari Road Trip Qatar-Saudi-Jordan terus down with fever. Hahahaha. Dah tua kott Kak Kep nih untuk road trip 5000km pegi balik nih , sampai demam demam hahh.. Hehe..

Tarikh pun mcm dah lupa nih.. Acanerr? Ok ok try hard Kak Kep untuk ingat semua.

Our original plan is konvoi 4 biji kete with 4 families. Unfortunately satu family tak dapat join atas sebab sebab yang tak dapat dielakkan. Maka tinggal lah 3 family which is 2 family with 3 kids & 1 family with 4 kids (siap twin going to 2 y.o.. Kegigihan sangat tauu.. hihihi)

Planning to enter Saudi Arabia on 12 midnight 29th Jan 2016. Sebab kami nak transit visit ke Mekah untuk buat umrah. Since our transit visa to Saudi only allow us to stay in Saudi forĀ 3 days. So di sinilah tricknya untuk stay a bit longer dalam Saudi.

Make sure chop paspot masuk Saudi midnight so utk 29hb tu u have all 24hours. Tak rugi jam di situ. Driver semua da cukup rehat waktu siang sebelum tu so drivers fokus on driving dari midnight tu membawa sampai ke Mekah

First sekali sebelum nak road trip nih, kena apply transit visa dulu. Kami apply kat agen di Bin Mahmoud address seperti di bawah. Sgt efficient! Janji siap in 3 days tapi 2 hari da siap. Sgt rare benda2 gini kalau kat Doha . Siap sebelum waktunya, kihkihkih..

imageHighly recommended. Btw, harga untuk satu pasport ialah QR150/passport utk transit visa dan document yang diperlukan untuk apply transit visa ialah :

** Gambar pasport 2 kpg background putih

** NOC (apply from company tempat encik suami bekerja yang stated gaji dengan brape lama dah keje)

** Fotostet Resident Permit

Tuh jekk.. Setel..

Bila transit visa da siap, dia akan stated kat situ korang akan ke mana.. Kalau Jordan, dia tulis

image“Madam follow husband Hairul Muhammad to Al Urdan” (zaujah tuh ai letteww mem beso.. hihihi)

image“Kid follow baba Hairul Muhammad to Al Urdan”

Al Urdan tuh Jordan tau

And dia tulis dalam base Arab, atas tu ai translate sendiri.. Kihkihkih.. Kirenye kat sini, ketua adalah si apaknye.. Bini dan anak ngekor jek ke mana mana.. hihihi

So, korg takleh ubah pikiran dah bab nih.. Ko wajib pi Jordan, jgn ngengade nk change route nak pi Bahrain ke Kuwait ke Iraq pulekss.. Gi Jordan sudeyhhh..

So, masanya telah tiba… Jeng jeng jeng.. Next entry adalah bagaimana ko nak membolosi sempadan Qatar – Kingdom of Saudi Arabia dengan selamat, pantas dan yang pastinya secara halal bukan PATI. Kehkehkeh

Btw, untuk Jordan.. Visa is on arrival. Kami bernasib baik, roger kawan yang keje embassy kat Jordan, dia cakap mula 2016, Visa FREE untuk Malaysian (sebelum nih, 40JD lebih kurang RM200/head untuk visa jordan, fuhhhh rezeki.. selamat 2k kami, huhuhu)

Eh.. sat… Nk pi minum ayaq.. Jeng kreng dah jari ambe.. Hihihi

Nanti sambung naaaaa…

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY