Membolosi Sempadan Qatar-Saudi secara Tenang dan Pastinya Halal

Membolosi Sempadan Qatar-Saudi secara Tenang dan Pastinya Halal

424
4
SHARE

** Entry kurang gambar. Macam lupa ingatan nak snap pics sepanjang proses nih.. hihihihi..

Masanya sudah tiba untuk kita membolosi sempadan Qatar-Kingdom of Saudi Arabia (KSA) secara selamat, tenang, lancar dan pastinya halal dan toyyiba (dah ade transit visa khen? mesti lah halal.. kompem bukan PATI.. kihkihkih)

Apa yang penting sebelum masuk segala kaunter, lakukan penyahtinjaan di toilet dekat masjid (masih dalam negara Qatar) jika mahukan proses berlaku dengan lega tanpa perlu takut takut kotor dan takde air.. Hahaha..

Especially anak anak tuh.. diorang takmo pun, korang paksa jugak tau.. sebab memang dah habit diorang, bila tanya taknak, ko gerak kete 5 minit, time tuh lah dia nak membuang. So, pakse diorang. Hehehe

Next masuk kaunter first yang ada signbod QNB. Kat sini bagi Istimara (car regsitration, kalau Malaysia mcm geran laa lebih kurg, kat Qatar nih dia bagi kad macam ic.. kire ic kete lah kirenya). Make sure kete takde loan dengan bank dah. Kalau masih ada loan dgn bank, takleh keluar dari Qatar yekkk… Lepas bagi istimara, akan dpt satu paper kecik.

TIPS : Simpan segala maknek resit ke kertas ke ape sepjg pjg kat border walau sekecik dan secaroi mana pun kertas atau resit tersebut. Jgn dok konyok buang pulak. Nahas nanti.

2nd stop – Pass paper tadi dan passport.. Metrash akan sms exit notification kat tepon si apaknye (kalau register dgn Metrash lah).. Maka dah chop kluar Qatar.. Check btol btol semua paspot di cop.. Driver akan diminta id card (RP)

3rd stop – Pass pasport lg sekali. Ape diorang mintak. Bagi jek..

TIPS : nak cepatkan proses. bukak siap siap pasport di page yang ada ditampal RP kat dalam paspot tuh sewaktu di border Qatar. Sebab seboleh boleh depa nak chop exit kat page sebelah RP tuh jugak. Huhuhu

SETEL QATAR BORDER… NOW ENTERING SAUDI BORDER…

Jauh border antara 2 nih.. Kire macam korang lalu ‘no mans land’ taktau ler tanah sape nih.. hahaha..

Nk kenal mana satu Saudi, senang jekk.. Kalau lalu malam, bahagian Qatar terang benderang.. Masuk jek Saudi.. Gelap gilerr xde lampu.. Maknanya ko dah masuk Saudi lettew kalau tak nmpk pape tu.. kihkihkihkih

Sampai Saudi border, park kat tepi building yang ada byk kete park.. driver (bapak) turun bawak semua paspot seisi kereta and isi form kt dlm kaunter, mak anak xyh turun, bapak akan setelkan chop semua paspot.. Nasib kami baik malam tuh, sgt cepat.. sebelum nih pernah experience lama gilerr and kena tolak sana sini..

Lepas bapak setel, mak pulak, pi scan 10 jari kt sebelah wanita.. Bertabahlah sekejap dgn arahan2 yg x brape paham tu ok, Anggap jek hiburan.. Kihkihkih.. anak anak takyah scan jari jemari.. Boleh tido dgn tenang dlm kete..

Mak make sure ada 2 cop okay, anak dgn bapak 1 cop jek

Lps scan jari tuh, bkn dpt paspot trus, duduk jap (taktau apa yg depa proses) pahtu bila setel baru panggil nama kita amik paspot blk

Setel semua.. Naik kete, drive to next kaunter dia tny.. Khalass dh semua chop? Kalau khalas jln jekkk (dia tak tgk pun paspot)

Jln sikit, next kaunter dia dh key in plat kete and da tau nama.. dan sebut nama drebar.. Hairunnnnn (kihkihkih).. and dia akan bagi satu tiket kecik.. Lagi sekali.. Segala maknek kertas korg jgn ilangkan.. Semua simpan..

Next check custom, custom nih dia mintak blk kertas sekeping yg mula mula ko dpt kt kaunter QNB tuh.. Haaa tu dia.. Jgn dok buat leceyyyyh bg hilang.. Dia pggil kertas Qatar.. so bg tuh, chk lebey kurg, khalassss..

Next kaunter, kena beli insurans kete Saudi iaitu Tawuniya.. Beli 2 way tau (meaning gi Jordan, blk jordan) SAR 130, jgn buat leceyhhh lg skali takdek cash.. Card tidak diterima okayhh.. Cash only in Saudi Riyal (SAR)..

Dpt kertas insurans sekeping, so skarang dh ade 3 kertas..

Next kaunter, dia akan mintak paspot dan kertas 2 kpg td, QNB kaunter & resit kecik tuh.. Dia pulangkan balik paspot jek, kertas2 td dia amik..

TIPS : Sabar separuh dari Iman dalam melalui proses proses ini. Senyummmm.. Tak perlu kata apa apa.. Kalau tak paham, buat buat macam paham sudeyhh.. Lagi sekali.. JANGAN HILANGKAN SEGALA RESIT KERTAS MAKNEK.. Letak dalam satu folder supaya tak gelabah semasa di mintak… kihkihkih..

Khalassssss.. Welcome to Kingdom of Saudi Arabia.. Yallaaa yallaaa taalimmm..

Next pit stop (next gas station dalam Saudi) korg lumur kete dgn sabun basuh pinggan utk mengurangkan kecalaran kereta sekiranya menempuh ribut pasir semasa perjalanan.

image
Lumur bonet dengan sabun basuh. Tujuan dia untuk kurangkan calar kalau ribut pasir melanda.. hehehe

DISCLAIMER : Prosedur semua di atas as of 29 Januari 2016. Sebarang perubahan prosedur selepas itu bukan atas tanggungjawab kakkep.com … mihmihmihmih..

4 COMMENTS

  1. Assalamualaikum kak, nak tnya skit. Kalau visa nak masuk Saudi macam mana. Akak apply dulu kat Saudi embassy ke. Berapa lama dapat visa nya. Sebab sy dyk bahrain, plan nak ke Saudi juga naik kereta.

LEAVE A REPLY