Sakit Waktu Bercuti? Oh! Tak Bestnya

Sakit Waktu Bercuti? Oh! Tak Bestnya

201
4
SHARE

Setiap kali nak balik Malaysia untuk spend summer holiday satu benda yang Kak Kep risau adalah tentang kesihatan anak anak. Runsing sungguh.

Hati membuak buak dah berlama lama di Malaysia. Tapi dalam masa sama risau bab kesihatan anak anak sebab pernah pengalaman Kak Kep, balik Malaysia untuk bercuti tapi ‘bercuti’ dalam wad kat hospital.

Bukan kata di Qatar tak sakit. Cuma kalau sakit pun, tak melarat. Cukup sekadar dengan petua petua tradisional. Alhamdulillah anak anak cepat baik dari sakit.

Mungkin perbezaan cuaca dan humidity yang tinggi kat Malaysia yang buatkan anak anak mudah jatuh sakit dan susah nak baik.

Sebab dah few times balik Malaysia asyik sakit. Maka Kak Kep dah siap siaga 2,3 minggu sebelum balik dah get ready siap siap supaya diorang berada dalam keadaan sihat yang paling optimum.

Minum Banyak Air Kosong

Sebelum terbang balik ke Malaysia. Air suam adalah minuman rasmi kat rumah. Takde air manis manis dan jus jus semua. Selalu tuh ada jugak cheat day nak air manis manis especially time keluar makan kat luar.

Elakkan Aktiviti Luar Melampau

Selalunya sebelum balik Malaysia memang di Qatar musim panas. Jadi aktiviti luar memang kami elakkan. Kalau nak beraktiviti pun mungkin waktu malam. Nak pastikan kesihatan anak anak berada di tahap paling optimum.

Jaga Pemakanan

Part nih seminggu sebelum balik kena pastikan anak anak makan makanan yang bersih. Kalau boleh yang masak di rumah. Seboleh elak makan luar dan elakkan makanan pedas. Bukan untuk anak anak jek. Mak ayah pun sama. Cuba elakkan.

Keperluan Vitamin Yang Mencukupi

Untuk Kak Kep dan Abam S sendiri, 3 biji Vitamin C dan 3 biji kapsul minyak ikan memang tak boleh tinggal. On top of that wajib ambil pil kalsium setiap malam sebelum tidur.

Anak anak pun sama sebiji Vitamin C untuk kanak kanak & 2 biji kapsul minyak ikan setiap hari untuk kuatkan paru paru dan bagi panas. Paru paru tak boleh sejuk. Bila sejuk tuh yang senang nak dapat selsema dan batuk. Susah nak baik dan berpanjangan.

On top of that, kami satu family memang peminat immune booster yang super ohsem iaitu Nutriferon. Setiap hari sorang satu sachet mesti ambik. Especially lagi seminggu nak travel atau nak fly ke mana mana. Jujurnya, Kak Kep tak cukup kekuatan untuk handle long hours flight dengan anak anak yang sakit.

Memang sumpah akan spoil percutian kita kalau masing masing sakit, memerap, moody dan throw tantrum.

Our family 'best friend'
Our family ‘best friend’

Eh, takyah tanya lah brand apa yang Kak Kep ambil untuk vitamin vitamin tuh. Sah sah lah Shaklee kan? Hehehe. Maklumlah, memang setia dulu sekarang dan selamanya.

* 100 tahun telah wujud di dunia.

* Barisan saintis yang mengkaji setiap bijik butir vitamin yang kita telan.

* Jurnal dan ujian klinikal yang dibuat oleh pihak ketiga memang menyakinkan Kak Kep dan keluarga.

Kak Kep mesti pilih. Hehehehe.

Fit & Healthy to Fly

Kesimpulannya, bagi yang bercadang nak bercuti atau kembara. Jaga kesihatan elok elok sebelum semasa dan selepas.

Percayalah. Jatuh sakit semasa bercuti adalah sangat tidak cool okayh. Huhuhu.

Kalau nak try vitamin vitamin kat atas tuh. Roger Kak Kep naaaa

012 564 3627

atau

add Kak Kep di FB hasliana.mdsaad@gmail.com

Oh Yeahhh.. Hehehe..

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY