Tips menghadapi cuaca panas ekstrem di negara Timur Tengah

Tips menghadapi cuaca panas ekstrem di negara Timur Tengah

9
0
SHARE

Tiba tiba saja cuaca bertukar ekstrem di Qatar nih.
Hari Rabu lepas dan keluar kat Doha News bagitau yang kepanasan melampau akan melanda Doha dan kawasan sekitar pada hujung minggu (hujung minggu di sini seperti Kedah , Johor dan Kelantan) iaitu Jumaat dan Sabtu. Ramalan kaji cuaca benar belaka. Berdesup suhu meningkat ke sekitar 44 degrees celcius.
Proses perubahan musim di negara Timur Tengah akan diberi tanda dengan hujan. Dari musim panas ke musim sejuk, hujan akan turun dalam seminggu. Bila satu hari tuh hujan akan turun selebatnya sehingga menyebabkan banjir maka penduduk di sini dah faham. Dari musim panas nak bertukar ke musim sejuk atau dari musim sejuk ke musim panas.

Jadi, kiranya setahun akan dua kali hujan, sekitar Mac/April atau November/Disember. Petanda hujan pada bulan Mac/April bermaksud musim akan berubah ke panas dan begitulah sebaliknya.
Memandangkan cuaca semakin ekstrem dengan suhu yang sangat tinggi. Maka ada beberapa perkara yang perlu di ambil perhatian semasa berada di negara ini. Contohnya :
  • Kurangkan aktiviti luar pada siang hari. Cuaca menjadi sangat sangat panas. Tidak sesuai untuk sebarang aktivit luar.
  • Aktiviti luar contohnya membawa anak anak bermain selalunya akan diubah kepada lepas waktu Maghrib. Ia lebih sesuai.
  • WAJIB minum air banyak banyak. Panasnya memang kuat. Tambah kepada anak anak yang ke sekolah. Bekalkan air kosong lebih.
  • Pastikan penghawa dingin di rumah sudah diselenggara dengan baik. Kalau buat perangai di saat begini, memang tak boleh tahan.
  • Membeli belah barang basah. Barang basah di sini dimaksudkan ikan ayam daging serta sayuran. Sekiranya anda membeli belah barangan basah, selesai membeli terus pulang ke rumah dan simpan dalam freezer. Jangan singgah ke mana mana dan tinggalkan di dalam kereta. Suhu yang tinggi akan merosakkan nutrien di dalam makanan tersebut.
     
    Untuk mengekalkan tahap kandungan air dalam badan, anda amat disarankan untuk mengambil minuman elektrolit. Shaklee ada menawarkan minuman elektrolit tersebut iaitu Perfomance Drink yang berperisa oren dan lazat. 


Fungsi elektrolit adalah untuk mengawal keseimbangan bendalir dalam badan dan menghasilkan impuls elektrik yang digunakan oleh saraf saraf dan otot otot badan.

Perfomance drink memberi tahap dehidrasi yang lebih baik berbanding air biasa. Sangat sesuai ditambahkan di dalam minuman anak anak untuk ke sekolah.
Ia tidak mengandungi perasa serta pewarna tiruan dan juga tanpa pengawet yang lain.
Dapat setong hari ini untuk anda dan keluarga. Pasti berbaloi baloi.
SMS/WhatsApp “PD” ke +6011 252 66 427 SEKARANG UNTUK PESANAN!!!!

Hubungi kami segera

Whatsapp//SMS/Call (Doha) +974 33014039
WhatsApp/SMS (Malaysia & Doha)+6 011 2526 6427
PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin
Like page : CaptVitamin
Email : admin@captvitamin.com
Website : www.captvitamin.com
  
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY